Saturday, 12 May 2012

Sambut Hari Ibu – Haram Ke Tidak Sebenarnya ?


Femes soalan ni minggu ini. Baguslah,dari sebahagian aspek, sedikit sebanyak berkurang sikap orang kita yang suka bertindak tanpa menyiasat hukum hakam sesuatu perbuatan,atau kesahihan berita dalam menyebarkan.
Ramai orang confuse,depa tak tahu pasal hari ibu ni,haram ke halal ? Rasanya isu ni setiap tahun pon sama,harini explain,tahun depan tanya lagi.Bertanya tu bagus,tapi jenih tamo lekat dalam kepala otak tu susah jugak.
Ada orang kata ulamak ni kata haram, ulamak ni kata halal,mana satu ni ? Padahal nak kata depa tu sesat, takde la jugak. Yang berkata – kata itu semua orang cerdik pandai.

Dalil Ustaz Azhar Idrus Dalam Menyambut Hari Ibu

Ustaz azhar mengatakan haram sambut hari ibu kerana sejarah hari ibu disambut itu berasal dari sambutan kristian tanda penghormatan kepada Mother Of Churh iaitu ketua segala gereja
Ustaz azhar idrus juga menyatakan satu sabda nabi s.a.w yang bermaksud :
Kalian akan mengikuti adat tradisi umat sebelum kamu sejangkal demi sejengkal. Sehasta demi sehasta, sehingga sekiranya mereka masuk ke dalam lubang biawak (pun), kamu akan mengikutinya juga.
Para sahabat nabi bertanya:
Wahai Rasulullah, apakah mereka itu orang-orang yahudi dan Nasrani?
Jawab baginda Rasulullah: Kalau bukan mereka, siapa lagi?
(Hadis riwayat Abu Said al Khudri )

10 comments:

  1. TUELAAA JDI Takut nk sambut hari ibuu..

    by the way,,ieqah da follow sini..selamat berblogging..

    mai la singgah blog ieqah : http://elephantisgajah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. key..sy dah singgah dh blog ieqah. dh follow. cantik blog ieqah

    ReplyDelete
  3. penah dgr pasal ni jgk..hari ibu hari2 laaa..hehe..eh, mira follow sini jgk..jom singgah blog mira? gadismira.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. key.mira sy dh follow blog mira ..cantik..

    ReplyDelete
  5. sy confius nak smbut ke tak...yg sy buat just ckp kt mak, sy sygkan mak tu je..hurmmm, takutlah sekarang..pengaruh kristian byk sgt... senyap2 je dorg nk jatuhkan akidah kita

    ReplyDelete
  6. yup.. pengaruh kristian memang banyak sekarang..
    sekarang kita boleh murtad tanpa kita sedari.. tu yg sy takut tu..

    ReplyDelete
  7. macam2 sekarang pengaruh..tapi masih ramai xtahu kan

    ReplyDelete
  8. tu la..sy pun bru je tau hari ibu tu haram..dosa besar pulak tu..

    ReplyDelete
  9. hmm..saye kene tnye nan ustazah taun lpas psal mende nie..hukhuk
    tapie kan? kite smbut bukan sbb ape pun.. juz nak appreciate my mum jer? still tak buleyh?? tolong jawab? :)

    ReplyDelete
  10. boleh..tapi sambut la hri lain..jangn la sambut pada hri ibu tu..
    yg penting niat tu..

    ReplyDelete